Veel gestelde vragen over trouwen
Hallo! Hebt u vragen over ons bedrijf? Hieronder vindt u de antwoorden.
-
Kunnen wij een andere trouwambtenaar kiezen dan die van onze gemeente?
Ja iemand anders kan. Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) uit een andere gemeente kan jullie trouwen, maar ook iemand die daarvoor éénmalig benoemd wordt.
-
Wat gebeurt er met mijn naam na het huwelijk?
Je kunt in Nederland kiezen welke naam je gaat ‘gebruiken’(naamgebruik). Dat is iets anders dan vrijwillig voor een naamsverandering kiezen. Je houdt namelijk altijd je eigen naam volgens de wet. Dat betekent dat je naam niet wijzigt, maar dat je wel de naam van je echtgenoot of echtgenote mag gebruiken als aanspreeknaam.
-
Wat is naamgebruik?
Naamgebruik betekent dat je naam niet wijzigt, maar dat je wel de naam van je echtgenoot of echtgenote mag gebruiken als aanspreeknaam. De gemeente geeft dit door aan alle officiële instanties.
-
Wie mogen getuigen zijn?
Iedereen van 18 jaar of ouder die in het bezit is van een geldig identiteitsbewijs.
-
Wat als mijn getuige op het laatste moment verhinderd is?
Er dienen minimaal 2 getuigen te zijn. Zegt een 3e of zelfs 4e getuige af, dan is er niets aan de hand. Mocht je onverwacht een 2e getuige nodig hebben, dan is de minimale eis iemand die zich kan identificeren met geldig ID-bewijs.
-
Hoe veel getuigen mogen we hebben?
Het aantal getuigen in Nederland is vastgesteld op minimaal 2 en maximaal 4. Welke relatie of (familie)band er is met de getuigen maakt formeel niet uit.. Een enkele uitzondering is een aantal van 6 getuigen wanneer je moet trouwen in bijvoorbeeld ziekenhuis of gevangenis.
-
Kan een verstandelijk beperkt gehandicapt persoon onze getuige zijn?
Ja, dat kan, zolang deze persoon minimaal 18 jaar is, in het bezit is van een geldig identiteitsbewijs en er minimaal 2 handelingsbekwame getuigen aanwezig zijn.
-
Hoe word je trouwambtenaar?
Wie trouwambtenaar wil worden dient te solliciteren bij een gemeente. Door de gemeente word je dan als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand benoemd en daarna beëdigd door een rechtbank. Met de beëdiging kunnen trouwambtenaren voor mensen in heel Nederland huwelijken voltrekken.
-
Kunnen wij gratis trouwen?
Ja, in Nederland is het in iedere gemeente mogelijk om op een vastgesteld tijdstip kosteloos te trouwen. In circa 10 minuten worden alle wettelijke formaliteiten die nodig zijn om de ceremonie rechtsgeldig te laten zijn, voltrokken. Het is over het algemeen een korte, zakelijke bijeenkomst met veelal maximaal 8 gasten (waaronder de getuigen) en zonder persoonlijke toespraak.
-
Hebben we voor geregistreerd partnerschap ook getuigen nodig?
Ja, het sluiten van een geregistreerd partnerschap is qua voorwaarden bijna identiek aan het sluiten van een huwelijk. Ook hier geldt minimaal 2 en maximaal 4 getuigen. Mocht je later een geregistreerd partnerschap om willen zetten naar een huwelijk, dan zijn er geen getuigen meer nodig.